Als je partner komt te overlijden sta je zelf voor een van de moeilijkste en verdrietigste perioden in je leven. Want naast je partner was deze persoon ook de mama of papa van je kinderen. Je kinderen wil je in deze moeilijke tijd ook zo goed mogelijk begeleiden, maar hoe doe je dit terwijl je zelf ook midden in een rouwproces zit?
Als je partner en de vader of moeder van je kinderen overlijdt is dit voor het hele gezin moeilijk. Je hebt te maken met je eigen emoties, maar ook met die van je kinderen. Kinderen reageren anders op dit verdriet dan volwassenen. Een kind helpen na overlijden is heel anders dan een volwassen persoon. Kinderen begrijpen soms de ernst van de situatie niet of ze weten niet hoe ze met hun emoties om moeten gaan.
Kinderen gaan bijvoorbeeld spelen of veel naar buiten of ze kunnen zich compleet afsluiten van de buitenwereld. Oordeel daar niet over en probeer je kind juist te steunen door oprechte belangstelling te tonen. Kinderen hebben gelijk door als er een toneelspel gespeeld wordt. Hier hebben jullie allebei niets aan. Probeer ook niet als een hulpverlener met je kind om te gaan maar wees die aardige buurvrouw bijvoorbeeld. Intens verdrietige buien of fijne momenten kunnen elkaar continu afwisselen. Dit betekent niet dat kinderen geen verdriet hebben maar kinderen gaan er anders mee om.
Wat goed is om te doen is om je eigen emoties niet te gaan verstoppen voor je kinderen. Het is belangrijk dat de kinderen ook zien dat je verdriet hebt en geen robot bent die aan een stuk doorgaat. Je hoeft deze periode niet alleen door, bespreek dingen met je kinderen zoals of ze het misschien fijn vinden om met iemand te gaan praten of ze bij iemand willen eten waarin bij de gezinssituatie is zoals ze gewend waren. Dit kan een kind ook helpen na overlijden.
Om samen verder te rouwen en als iedereen er aan toe is kan je bijvoorbeeld met je kinderen een speciale plek te creëren in huis als herinneringen. Wij hebben daar een paar mooie voorbeelden van op papier gezet. Bekijk hier de voorbeelden.